• Menu
  • Menu

Ce poți vizita în Amsterdam

Canalele din Amsterdam
Centrul orașului Amsterdam este definit de Canal Ring, o serie de canale din secolul al XVII-lea, care împart orașul în mici insule interconectate prin poduri. Inelul de canale se află pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită particularității și amplorii sale, cu privire la planificarea orașului. Este cel mai mare proiect de planificare urbană artificială din acea vreme și a făcut din Amsterdam un model al orașului ideal în secolele XVII și XVIII.
Canalele din Amsterdam erau principalele artere de transport din jurul orașului și în continuare sunt căi navigabile. Casele de pe marginea canalului au fost construite pentru a fi înalte și înguste, astfel încât mai multe familii să aibă acces la apă.

Museumplein
Museumplein este o piață mare din centrul orașului Amsterdam, cu unele dintre cele mai importante și interesante muzee, cum ar fi Muzeul Rijks. Piața este frumoasă și merită văzută, chiar dacă nu intenţionezi să vizitezi muzeele.
Piaţa găzduiește semnul I Amsterdam. Deși nu este deosebit de interesant, este atât de recunoscut și celebru pe Instagram, încât poate că merită o oprire.

Rijksmuseum
Rijksmuseum este un mare muzeu din centrul orașului Amsterdam și unul dintre cele mai cunoscute muzee ale lumii. Are o mulțime de capodopere, însă este faimos pentru aripa 1600-1700, unde poţi admira opere de artă ale pictorilor din epoca de aur a artei olandeze. Cea mai faimoasă piesă din muzeu și cea care atrage cele mai multe mulțimi este Night Watch, de Rembrandt.

Muzeul Van Gogh
Acesta este unul dintre cele mai vizitate muzee din Amsterdam și este dedicat pictorului olandez Van Gogh. Muzeul este bine organizat și merită vizitat.

Begijnhof
Amsterdam este un oraș vechi, iar cea mai veche parte, precum și una dintre cele mai fermecătoare, este Begijnhof. Ascuns în aglomeratul centru comercial din Amsterdam, Begijnhof conţine o curte frumoasă, istorică, având vedere spre case vechi, cu fațade tradiționale olandeze.
Inițial, a fost reședința călugăriţelor, care au trăit și s-au rugat în această mică comunitate. Acum este un loc plăcut, frumos și istoric, unde poţi merge pentru a scăpa de mulțime. Aceasta este o atracție obligatorie din Amsterdam pentru iubitorii de istorie și arhitectură, dar și pentru oricine doreşte să se refugieze într-o curte frumoasă şi istorică.
Deși nu se știe cu exactitate data la care acest mic cartier a fost fondat, majoritatea surselor spun ca Beijnhof își are originile în jurul aniilor 1300, fapt pentru care se consideră că aceasta ar fi cea mai veche parte a Amsterdamului. După instaurarea protestantismului în Amsterdam, în 1578, Beijnhof a fost singura instituție Romano Catolică a orașului.
Cea mai mică căsuța are trei etaje și măsoară aproximativ 2 m în lungime. Cel mai probabil fiecare etaj reprezintă o cameră. 

Schuttersgalerij (Civic Guards Gallery) parte a Muzeului din Amsterdam
Aflată la doar câteva minute distanță de Begijnhof, această mică galerie poate fi vizitată gratuit și conține 15 picturi de dimensiuni foarte mari datând din secolul al XVII-lea. Aceste picturi sunt portrete ale gărzii orașului, care, la vremea respectivă, era alcătuită din cetățeni voluntari

Oude Kerk
Oude Kerk este cea mai veche clădire religioasă din Amsterdam, care se înalță peste zona cunoscută acum sub numele de cartierul roșu. Biserica s-a născut ca un lăcaș de cult catolic, iar apoi s-a dezvoltat ca un centru important pentru protestanții olandezi. Aceasta merită vizitată și este deosebită datorită locației sale între ferestrele din cartierul roșu și coffe shop-urile din jur!

Căsuţele de poveste
Amsterdamul este plin de case deosebite, cu o fațadă delicată, care le-a conferit un aspect de basm. Cu toate acestea, există un loc în care acest stil special de arhitectură olandeză iese în evidenţă. Este vorba de un mănunchi de câteva case cu, aspectul tipic înalt și îngust. Sunt atât de simpatice, încât sunt printre cele mai fotografiate din Amsterdam. Acestea sunt situate chiar lângă gara centrală.

Magere Brug
Amsterdam este un oraș pe apă și prin urmare, și un oraș al podurilor. Unul care merită văzut este Magere Brug sau „podul slab”. Permițând trecerea în siguranță peste râul Amstel, acesta este un pod construit în stil olandez tipic vechi, iar numele său se trage de la lățimea deosebit de îngustă.
Una dintre poveștile despre acest pod spune că a fost construit de două surori, care locuiau pe cele două maluri ale râului. Deşi erau suficient de bogate pentru a cere crearea unui pod, nu erau suficient de înstărite financiar pentru un pod de dimensiuni mari, de unde și lățimea îngustă a acestuia! O poveste fermecătoare, care pare totuși adevărată, iar numele este cel mai probabil legat de cuvântul „Magere”, care în olandeză înseamnă „slab”. Podul a fost înlocuit în 1871 cu unul mai mare și nu mai este deosebit de îngust, însă a păstrat în continuare forma tradițională și este o atracție de neuitat în Amsterdam.

Cele şapte poduri
Alte priveliști speciale, care merită căutate, sunt așa-numitele 7 poduri. Aceasta este o intersecție particulară între canale din interiorul inelului canalului cu cele 7 poduri, care permit trecerea în siguranță.

Cele nouă străzi
Acestea reprezintă o zonă cu nouă străzi, care are o arhitectură frumoasă și cuprinde o mulțime de cafenele, restaurante și magazine. Foarte popular printre localnici și turiști, poate fi aglomerat, însă este una dintre cele mai frumoase zone din oraș și un loc minunat pentru a degusta mâncarea uimitoare din Amsterdam (clătite, hering și orice altceva îţi poftesc papilele gustative).
Sunt nouă străzi pline de magazine care vând tot felul de lucruri, de la păpuși, brânză, la șosete și multe altele, pe care le poți lua la picior.
Străzile se numesc, ține-te bine, după cum urmează: Reestraat – Hartenstraat-Gasthuismolensteeg – Berenstraat – Wolvenstraat –  Oude Spiegelstraat – Runstraat – Huidenstraat  – Wijde Heisteeg. Te rog să le pronunți, cu voce tare, dacă te ține!

Districtul luminilor roşii
Cartierul districtelor cu lumini roşii este o zonă deosebită a orașului și una care nu este pe gustul tuturor. Cu toate acestea, există mult mai multe lucruri de văzut aici decât ceea ce este evident: pe lângă lucrătorii în industria sexului, aceasta este o zonă interesantă pentru arhitectură și una surprinzător de plăcută de descoperit printr-o simplă plimbare.

Piaţa Dam si Rembrandt
Piața Dam este piața principală din centrul orașului Amsterdam și este renumită pentru găzduirea Palatului Regal Olandez și a Monumentelor Naționale, cel mai important memorial al Olandei pentru al doilea război mondial. Adesea foarte ocupată cu turiști, este unul dintre acele locuri pe care consider că ar trebui să fie văzute de vizitatori pentru prima dată datorită importanței simbolice a locului.
Sunt cele două piețe principale ale orașului, care debordează de viață și de zgomot, găsindu-se aici multe cluburi, terase, coffeeshopuri, dar și cei mai mulți turiști, după cum este de așteptat.

Parcul Vondel
Amsterdam este un oraș foarte verde și nu doar datorită străzilor sale înverzite. Oraşul este bogat în parcuri minunate, cel mai faimos dintre ele poartă numele de Parcul Vondel, care este deosebit, mai ales primăvara și vara, când te poţi bucura de florile sale, zonele de joacă și cafenelele în aer liber.

Muzeele din Amsterdam
Pe lângă muzeele de renume mondial, Amsterdam are mai multe muzee neobișnuite care merită vizitate. Unele dintre cele mai interesante și speciale sunt muzeul Houseboat (o barcă tradițională deschisă acum vizitatorilor), Katten Kabinet (dedicat tuturor iubitorilor de pisici), muzeul poșetei, cât și expozițiile temporare și permanente

Grădinile de la Rijksmuseum
Muzeele din Amsterdam au intrări destul de scumpe, cel puțin în comparație cu veniturile noastre, așa că nici vestitul Rijksmuseum nu face excepție. Cu toate astea, te poți plimba în voie, fără să plătești taxa de intrare, în grădinile muzeului, care sunt extrem de cochete și elegante.

Museumhaven
Este un muzeu în aer liber, cu acces gratuit, unde poți admira o expoziție cu 20 de nave vechi, unele de până la 100 de ani. Muzeul se găsește pe strada Oosterdok, la numărul 12.

Westergas
Adăpostind pe vremuri centralele municipale de gaze ale orașului, Westergas este acum un hub cultural dinamic, cu numeroase baruri, restaurante, afaceri și o microbărie, precum și un cinematograf. Acesta este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat din Amsterdam pentru a intra în partea hipsterilor din oraș!

Muzeul ,,Marijuana and Hemp”
Exponatele informative din acest muzeu acoperă subiecte precum botanică şi relația dintre canabis și religie. Punctele de atracție includ o colecție impresionantă de pipe de fumat, un vaporizator interactiv și un chioșc în care poţi crea o carte poștală electronică cu faţa ta, într-un câmp de marijuana. Intrarea include vizitarea galeriei de cânepă, secţiunii artistice, cât şi celei istorice, care se află într-o clădire separată.

Sexmuseum Venustempel
Muzeul Sexului din Amsterdam găzduieşte o colecție de artă și artefacte dedicate sexualităţii umane și uneori, tabuului. Primul muzeu din lume dedicat în întregime sexului, „Venustempel” este o clădire cu mai multe etaje, care găzduiește camere umplute cu lucruri care te-ar putea face să roșești. Acestea includ fotografii ale prostituatelor din anii 1800, manechine în mărime naturală care efectuează acte sexuale și mobilier cu tematică genitală! Deși poate părea doar un muzeu plin de nuditate, colecția se străduiește să creeze un sentiment remarcabil de înțelegere și acceptare față de toate formele de dragoste senzuală și de sine. Opera de artă de pe pereți prezintă creativitatea, care evidențiază artiști locali și internaționali, iar jucăriile și figurinele antice permit un aspect unic în istoria sexualității umane.

Moara de vânt (Molen De Gooyer at Funenkade)
Această moară este foarte aproape de centrul orașului și-ar fi păcat să o ratezi, cu atât mai mult cu cât morile de vânt sunt specifice întregii Olande, nu numai capitalei.

The Waag sau Saint Anthony’s Gate
The Waag este cea mai veche construcție fără destinație religioasă din Amsterdam, fiind construită în 1488, și se regăsește chiar și într-una dintre picturile lui Rembrandt. Este denumită și Poarta Sfântului Anton, deoarece la început a fost poarta de intrare în oraș și făcea parte din zidurile Amsterdamului. O poți vedea în Piața Nieuwmarkt.

Plimbare gratuită cu ferry-ul
Are ca punct de plecare chiar portul din spatele Centraal Station, peste râul Ij. De aici, poți lua ferry-ul pentru a ajunge în părți ale orașului unde nu ajung foarte mulți turiști.
Ruta NDSM Werf spre Amsterdam Nord este cea mai lungă, deci călătoria durează cel mai mult și nu te va costa nimic. Mai sunt încă două rute, Buiksloterweg și Ijplein, dar călătoriile sunt scurte și durează doar câteva minute.

Libraria publică din Amsterdam (OBA)
Poate că nu ești un pasionat al cărților și lecturii, dar nu ar strica să treci și pe-aici, măcar pentru a admira arhitectura clădirii sau pentru priveliștea pe care o oferă ultimul etaj. În plus, dacă ești norocos, este posibil să prinzi chiar expoziții de artă sau concerte.

Templul Budist din Cartierul Chinezesc
Este cel mai mare templu de acest fel din Europa și, dacă nu ai avut ocazia până acum să vezi așa ceva în țările asiatice, merită din plin să-i faci o vizită.

Cartierul Rivierenbuurt
Deși nu este foarte cunoscut de către turiști, locul este minunat și îți dezvăluie un alt chip al orașului, unul mult mai liniștit, cu clădiri construite diferit față de tot ce ai văzut în centru și cu mult mai multă verdeață. Este, așadar, un cartier rezidențial destul de scump și exclusivist.

O gustare in Foodhallen
Foodhallen este un foodcourt amenajat într-un fost depou de tramvaie. Acolo vei găsi numeroase standuri cu mâncare proaspată și delicioasă: sushi, pizza, mâncare grecească, hot dog și burgeri, mâncare vietnameză, iberică sau mexicană

Sa vizitezi o fabrică de brânză
Gouda și Edam sunt doar două dintre cele mai bune și renumite tipuri de brânză ce provin din Olanda. Recomandare: turul unei ferme de brânză și gustă din toate sortimentele.
 Ferma Catharina Hoeve din Zaanse Schanse este locul ideal. Ferma este mai mult un muzeu în care îți sunt prezentate istoria și modul în care această fermă produce brânza. La sfârșit ești poftit într-un magazin unde poți gusta fiecare sortiment de brânză.
Iar dacă tot am zis de ferma de brânză Catharina Hoeve, trebuie să menționăm și morile de vânt din Zaanse Schans, acestea fiind și motivul pentru care regiunea Zaan este atât de renumită.
În secolele 17-18 existau cca. 600 de mori de vânt active, ce au avut un impact pozitiv asupra economiei țării. De-a lungul timpului, numărul acestora a scăzut semnificativ, în Zaanse Schans fiind active doar 10. Acestea sunt utilizate în prelucrarea lemnului, a pigmenților sau a uleiului.
Împrejurimile Amsterdamului merită din plin să fie descoperite deoarece îți oferă o altă imagine asupra Olandei de Nord. Trei locuri superbe (pe lângă Amsterdam): Zaandam, Zaanse Schans și Volendam.

Cartofi prăjiți și sandwich cu herring
Deși cartofii prăjiți provin din Belgia, vei avea posibilitatea să te bucuri de ei și în Amsterdam. Chiar pe strada gării există un stand numai cu cartofi prajiți care se numește Manneken Pis. Dacă ajungi în Volendam, trebuie neapărat să încerci un sandwich cu herring, ceapă și castraveți murați. Nu îți promit că e el mai bun sandwich pe care îl vei mânca, dar e tradițional și drept urmare trebuie măcar gustat.

Închiriază o bicicletă
În Amsterdam bicicletele chiar înseamnă ceva. Nu e de mirare că există mai multe biciclete decât oameni, că alte câteva mii șfârșesc în canalele orașului sau că oameni de toate vârstele preferă bicicleta ca mijloc de transport.
Dacă vrei să te deplasezi mai repede dintr-o parte în alta și să simți cum trăiește acest oraș al bicicletelor, atunci îți recomand să îți închiriezi una.

Nu uita de lalalele
Olanda este cunoscută și sub denumirea de ”țara lalelelor”, iar dacă îți planifici o vacanță în Olanda primavara, nu uita să treci și pe la Keukenhof, cea mai mare grădina de flori din lume.
Parcul Keukenhof este deschis în fiecare an, începând din ultima săptămână a lunii martie și până în mai. Acesta este situat la 40 de km de Amsterdam.

În final iată câteva informații, cel puțin interesante, despre renumitele canale ale Amsterdamului:
1. Amsterdam are peste 100km de canale dispuse în cercuri concentrice;
2. Canalele din centru, precum și clădirile din jur au intrat în patrimoniul UNESCO, în anul 2010;
3. Au fost și încă sunt un mijloc important de transport;
4. Unii chiar au ales să locuiască pe apă. Cei care își au domiciliul într-o astfel de casă, locuiesc perfect legal și plătesc utilități precum apă, curent electric, internet, etc
5.Peste 10.000 de biciclete sunt pescuite anual din aceste canale;
6.Majoritatea canalelor datează din anii 1500;
7. Singel este cel mai vechi canal, construcția lui începând în anul 1428.