• Menu
  • Menu

Ce poți vizita in Jerusalem

Ierusalim, un oras cu o istorie bogata, ce reuseste de secole sa atraga atat credinciosi cat si turisti, deopotriva. Pe langa latura sa religioasa, Ierusalimul este un adevarat tezaur arheologic dar si un oras cu o arta bogata, cel care a reusit sa renasca din cenusa de-a lungul istoriei de zeci de ori.

Ir – oras si salom – pace. Ierusalimul reprezinta un reper pentru crestini, intrucat adaposteste Mormantul Sfant al lui Iisus Hristos, un reper si pentru musulmani, intrucat aici se afla stanca de pe care Mohamed s-a inaltat la cer, dar si pentru evrei, intrucat aici se afla Zidul Plangerii – un loc de rugaciune si de pelerinaj

Sa vizitezi Ierusalimul este de fapt un pelerinaj la unul dintre cele mai sacre locuri din lume, un loc cu o incarcatura de energie fantastica, venerat de milioane de oameni si incarcat energetic de aceleasi milioane de oameni.

Dar sa incepem cu propunerile de vizitare…

Templul MunteluiHar HaBayit (pentru evrei) sau Haram Al-Sharif (pentru musulmani)
Templul Muntelui este un loc iconic atat pentru cei credinciosi cat si pentru cei care vin aici pentru a-l putea admira in liniste, ca si turisti, neimplicati religios. 
Acesta este locul in care se spune ca Avraam i-a oferit lui Dumnezeu unicul sau fiu, ca jertfa, locul in care Solomon a construit Primul Templu al Chivotului Legamantului, cel care ar fi continut primele zece porunci primite de Moise pe Muntele Sinai dar si locul in care se crede ca Profetul Mohamed s-a inaltat la cer.
Templul Muntelui este poate cel mai reprezentant loc din Ierusalim, atat datorita importantei sale religioase cat si a privelistilor pe care le ofera asupra Orasului Vechi. Sub cupola aurita veti gasi piatra sacra, un element important atat pentru musulmani cat si pentru evrei. Acesta ar indica locul exact in care Avraam si-ar fi oferit unicul fiu lui Dumnezeu dar si locul de unde Profetul Muhammad si-a inceput calatoria sa in ceruri. Partea sudica al Haram Al-Sharif gazduieste Moscheea Al-Aqsa, despre care se spune ca ar fi una dintre cele mai vechi moschei din lume.

Zidul Plangerii si Cartierul Evreiesc
Aici, bărbaţii, de-o parte, şi femeile, pe cealaltă parte a Peretelui, veniţi din întreaga lume, se roagă și lasă mesajele lor pentru Domnul, pe bucăți de hârtie ascunse în crăpăturile existente între pietre.
Este interzis să fie aruncate, pentru că ar putea  purta scris pe ele numele lui Dumnezeu. Aceste biletele sunt adunate de doua ori pe an, inainte de Pasti si inaintea Anului Nou Evreiesc, si se ingroapa pe Muntele Maslinilor.
Zidul Plangerii este un alt loc venerat de evreii din toata lumea, insemnatatea sa datorandu-se faptului ca acesta este singura particica ramasa din Templul lui Solomon si primind aceasta denumire tocmai pentru plangerea poporului pentru pierderea templului in anul 70, atunci cand edificiul a fost distrus de catre romani.

Templul lui Solomon a fost construit in secolul al X-lea i.Hr si distrus in anul 586 i. Hr de babilonieni. Dupa 70 de ani de la prima distrugere, templul a fost refacut (anul 516 i. Hr.) si dupa aceea, in vremea lui Irod cel Mare, s-a initiat o ampla lucrare de extindere a celui de-al doilea Templul prin amenajarea unui imens platou, in jurul constructiei fiind ridicate patru ziduri pentru sustinerea edificiului. Astazi, Zidul Plangerii este de fapt peretele vestic al acelei constructii, care avea un rol de sustinere a templului original. 
Aceasta parte a Orasului Vechi, unde se afla si Zidul Plangerii, a fost distrusa in timpul luptelor arabo-israeliene din anul 1948 dar a fost reconstruita incepand cu anul 1967.

Un punct de atractie important pentru iubitorii de istorie este Parcul Arheologic din Ierusalim; la capatul sudic al platoului arheologii au descoperit ramasite fascinante ale vechiului Ierusalim. Zidul Plangerii are o lungime de numai 60 de metri, restul zidului de aproximativ 500 de metri se continua in Tunelurile de Vest, care te introduc in lumea  orasului subteran

Biserica Sfantului Mormant (Biserica Invierii)
Pentru pelerinii crestini, Biserica Sfantului Mormant reprezinta poate cel mai sacru loc al Ierusalimului, fiind construita pe locul in care a fost rastignit si ingropat Iisus Hristos. Se spune ca locul construirii bisericii a fost ales de Imparateasa Elena – mama lui Constantin cel Mare, in timpul unei vizite in Tara Sfanta. Aici, an de an, de Sfintele Pasti, are loc ceremonia aprinderii Luminii Sfinte, care mai apoi este trimisa in lumea intreaga pentru credinciosii crestini.
Biserica originala ce a fost construita in anul 335 d.Hr, a fost distrusa in anul 1009, iar biserica mare, cea pe care o vedeti si astazi, construita pe locul vechii biserici, dateaza din secolul al XI-lea. Și nu este creştin care să nu îşi dorească să intre, să se roage şi să atingă lespedea sub care se spune că a fost înmormântat Iisus. Acesta este şi motivul pentru care, încă de la primele ore ale dimineţii, de când se deschide biserica, în dreptul Mormântului Sfânt se formează o coadă la care poţi aştepta şi trei ore.
Vrei un sfat bun de urmat? Vizitează Biserica Sfântului Mormânt după ora 18.30, când numărul de vizitatori este mult mai mic. Vei parcurge coada în timp record şi te vei putea reculege mai mult în faţa mormântului lui Iisus.

Cartierul Armenesc
Este unul dintre cele patru cartiere ale orasului. Acesta este situat in sud-vestul orasului vechi si il puteti vizita cu intrare atat prin Poarta Sion cat si prin Poarta Jaffa. Prezenta armenilor in Ierusalim incepe inca din secolul al V-lea, atunci cand Armenia a adoptat crestinismul ca si religie nationala. Multe persoane au ajuns aici in timpul Imperiului Otoman si dupa masacrele armene ce au avul loc in Turcia de la inceputul secolului al XX-lea. Se spune ca este cea mai veche comunitate armeneasca din diaspora de astazi. 
Drumul Patriarhului Armean este principala strada care va conduce in interiorul cartierului. Urmand caile inguste veti descoperi Catedrala Sf. Iacob – cea care gazduieste Patriarhia Armeana a Ierusalimului si Capela Sf. Marcu. In concluzie, un colt linistit, numai bun de explorat in tihna.

Via Dolorosa 
Sau Drumul Crucii cum mai este numit este pentru multi pelerini crestini punctul culminant al unei vizite in Ierusalim. Acest drum parcurge traseul lui Iisus Hristos cu crucea in spate spre executia sa de pe Muntele Golgota. Traseul porneste de la Poarta Sfantului Arhidiacon Stefan, din cartierul musulman, si continua sa urce lin aproximativ un kilometru pana la Muntele Golgota, acolo unde se afla si Biserica Sfantului Mormant.
Biserica din Ierusalim a impartit Drumul Crucii in 14 opriri, fiecare dintre acestea avand o semnificatie importanta. Primele 9 opriri au loc de-a lungul traseului, in oras, in timp ce ultimele 5 se afla in interiorul Bisericii Sfantului Mormant.  Fiecare dintre aceste 14 opriri este marcata de-a lungul traseului cu o placuta de fier ce cuprinde numarul opririi iar din loc in loc drumul este marcat in trei limbi: engleza, ebraica si araba. Un interes major din punct de vedere turistic il reprezinta Capela Flagelarii pe care o veti gasi la statia a doua, construita pe locul unde se crede ca Isus a fost biciuit.

Turnul lui David
Este o antica cetate, ridicata de regele Herod pentru a proteja palatul pe care l-a construit in jurul anului 24 i.Hr. Cetatea initiala avea trei turnuri numite dupa fratele sau, Fasael, dupa sotia sa, Mariamne si dupa prietenul sau, Hippicus. Dupa cucerirea orasului de catre Titus in anul 70, romanii au asezat aici o garnizoana, cetatea deteriorandu-se odata cu trecerea timpului, fiind reconstruita succesiv de liderii crestini, musulmani, mameluci si otomani in secolele ce au urmat, in functie de cine stapanea orasul la un moment dat. 
Ceea ce vedem astazi este varianta construita in secolul al XIV-lea pe fundatia turnului Phasael. Denumirea de Turnul lui David se datoreaza crestinilor bizantini, cei care considerau ca pe locul in care a fost construit se afla Palatul Regelui David. In interiorul acestuia arheologii au descoperit obiecte de insemnatate istorica si artistica, cele mai vechi dintre acestea datand de acum 2700 de ani.
Interiorul Turnului lui David gazduieste un muzeu care ii poarta numele si care relateaza povestea Ierusalimului. Pentru vederi impresionante si instantanee memorabile asupra orasului vechi, urcati in turn. 

Cartierul Crestin
Se afla la nord de Poarta Jaffa si este centrat in jurul Bisericii Sf. Mormant, unul dintre cele mai sacre locuri din Ierusalim. Pe aceste stradute veti gasi unele dintre cele mai populare suveniruri turistice ale orasului vechi, in special pe Strada lui David, dar si o serie de biserici care merita se le acordati atentie. De exemplu, Patriarhia grecilor ortodocsiBiserica FranciscanaSan Salvadore si Patriarhia latina sunt lacase de cult care merita sa le calcati pragul sau sa le admirati arhitectura. In acelasi timp, Moscheea lui Omar, una dintre cele doua moschei din vecinatatea Bisericii Sfantului Mormant, va invita sa o admirati, macar pentru faptul ca reprezinta inca o dovada a faptului ca in Ierusalim convietuiesc oameni, religii si sentimente diferite, antagonice dar care isi gasesc puncte comune prin care se tolereaza reciproc.

Muzeul Yad Vashem
Este memorialul victimelor Holocaustului si a fost infiintat in anul 1953. Ceea ce impresioneaza pe fiecare turist care alege sa-i treaca pragul este Sala numelor sau Sala amintirii, un loc dedicat celor 6 milioane de evrei care si-au pierdut viata in urma atrocitatilor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dintre care un milion si jumatate erau copii. 600 de fotografii dar si marturii, atat documente cat si inregistrari audio scrise sau relatate de supravietuitori ai Holocaustului, le puteti descoperi aici. Intrarea in muzeu este gratis, insa veti plati cu foarte multa emotie fiecare pas pe care il faceti in camerele muzeului.

Muntele Maslinilor
Este un obiectiv turistic cautat atat de pelerini cat si de turisti. Pentru crestinii ortodocsi acesta este locul in care Isus s-a inaltat la cer dupa rastignirea si invierea sa. O serie de biserici dar si cel mai vechi cimitir din lume ce continua sa fie folosit si astazi, reprezinta repere istorice ce sunt vizitate de catre cei care ajung aici; cei mai multi aleg sa urce pe acest deal sacru si datorita privelistilor spectaculoase asupra orasului vechi.
Biserica Inaltarii situata pe varful Muntelui Maslinilor dateaza din anul 1910 si, pe langa valoarea emotionala puternica, nu uitati ca de aici puteti surprinde cele mai impresionante vederi asupra orasului Ierusalim. La fel de impresionante vi se vor parea si Biserica Pater Noster – locul unde Isus si-a instruit ucenicii, Biserica lui Dominus FlevitBiserica Maicii Domnului.
In plus, tot aici puteti vizita Gradina Ghetsimani, locul unde Iisus Hristos prefera sa se roage dar si locul unde a fost prins, si Biserica tuturor natiunilor sau Biserica Agoniei, ridicata pe locul unde Iisus s-a rugat in ultima noapte inaintea prinderii Sale. Tot aici, la poalele Muntelui Maslinilor, un loc foarte cautat de pelerini este si Mormantul Fecioarei Maria, locul unde se spune ca apostolii au ingropat trupul Maicii Domnului.

Muntele Zion
Gazduieste atat adaposturi evreiesti si musulmane precum si o serie de biserici. Muntele Zion este venerat datorita faptului ca aici ar fi locul unde Hristos ar fi sarbatorit Cina cea de Taina dar si locul in care Fecioara Maria si-ar fi petrecut ultimii ani din viata.
Cele mai importante atractii religioase si turistice de pe Muntele Zion sunt Manastirea Adormirii, Mormantul regelui David (exista insa anumite controverse legate de aceasta informatie, tot mai multi  istorici afirmand ca regele David nu ar fi inmormantat aici) si camera Cinei cea de Taina. 

Nu ar trebui ratate:

Mahane Yehuda Market 
Ierusalimul are o singura piata importanta, aflata undeva de-a lungul liniei de tramvai in Ierusalimul israelian. Aici, vei descoperi spectacolul legumelor si fructelor, si al specialitatilor culinare arabesti, dar si din lumea intreaga, reflectand gusturile culinare ale tuturor colonistilor veniti din intreaga lume. Nu ratati halvaua sau maslinele cat degetul de mari! 

Light & sound show la turnul lui David. In interiorul vechii citadele otomane, cam in fiecare seara are loc un spectaculos light & sound show care te trece prin intreaga istorie a Ierusalimului, din cele mai vechi timpuri pana in ziua de azi. Surprinzator, este destul de obiectiv in ilustrarea istoriei, dar focusul nu este pe detalii si interpretari, ci pe spectaculozitatea scenelor.

Vechea gara Ierusalim. La fel ca vechea gara din Tel Aviv, omoloaga din Ierusalim s-a transformat intr-un spatiu de recreare si artistic – restaurante, cafenele, dar si spatii de expozitie neconventionale printre locomotive de epoca

YMCA Ierusalim
A fost construita in timpul Mandatului britanic al Palestinei, in 1933, iar arhitectul sau a fost cel care a ridicat iconicul Empire State Building din centrul New Yorkului. Cei care au construit acest bloc au dorit sa reflecte cele trei mari comunitati ale Ierusalimului, incercand sa scoata in fata nu diferentele si conflictele de mai mult sau de mai putin timp, ci similaritatile – cei 12 chiparosi din curte reprezinta cele 12 triburi ale Israelului, dar si cei 12 apostoli ai lui Isus si cei 12 discipoli ai lui Mohamed (numarul 12 il vei regasi si in numarul de ferestre ale domului), iar cele 40 de coloane din curte reprezinta cei 40 de ani pe care evreii i-au petrecut in desert dupa fuga din Egipt, dar si cele 40 de zile de post ale lui Isus.

Se poate urca pana in varful cladirii, se plateste, (se ajunge cu liftul), si putem admira tot Ierusalimul – atat cetatea veche, Ierusalimul palestinian, cat si pe cel modern, israelian.

Panoramele orasului vechi
Va recomand sa va urcati in varful Turnului lui David de langa Poarta Yaffa, o citadela construita de otomani peste fortificatii anterioare (romane, bizantine, cruciate, arabe), aflata in interiorul orasului vechi… urcati sus de tot, pe turn, si veti avea la picioare intreaga Cetate – cu dealul suprainaltat pe care se afla Moscheea Al-Aqsa si Domul Stancii, cu Biserica Sfantului Mormant si cu zecile sau sutele de ulite care serpuiesc pe langa magazine, biserici, restaurante si cladiri vechi.

De retinut

Imbracamintea in Israel nu se supune standardelor vestice. Luati cu dumneavoastra si o tinuta decenta pentru vizitele in biserici. Articole de imbracaminte necesare vara: pantaloni scurti, lungi subtiri, tricouri, camasi usoare, palarii, rochii vaporoase pentru femei, pantofi pentru drumetii, ochelari de soare, imbracaminte pentru plaja. Daca veti calatori iarna (noiembrie-martie) luati cu dumneavoastra haine de ploaie, bluze, pantaloni, costume si fuste de lana pentru femei. De precizat este faptul ca la Eilat si Marea Moarta veti avea nevoie de haine mai subtiri. Vara, radiatia solara este destul de puternica in Israel. Este recomandat sa aveti o palarie cu boruri largi, lotiune pentru soare si o sticla cu apa.

Fiecare hotel isi desfasoara activitatea sub supravegherea rabinilor, ceea ce inseamna ca se servesc numai preparate kuser, pregatite conform regulilor culinare evreiesti. In zonele locuite de arabi, magazinele, restaurantele si cafenelele sunt deschise sambata si in timpul sarbatorilor evreiesti.

Cand se viziteaza locuri sfinte evreiesti, femeile trebuie sa aiba picioarele si umerii acoperiti, iar barbatii trebuie sa poarte camasi si pantaloni lungi. Cand se viziteaza altare evreiesti sau muzee memoriale, barbatii trebuie sa aiba capul acoperit. Daca nu aveti un „kipah” sau o palarie, vi se va oferi un inlocuitor de carton. Exista cartiere religioase unde aceste reguli se aplica in mod curent. Ziua de Sabat pentru evreii religiosi este sfanta, fumatul sau alte astfel de comportamente pot fi considerate ofensatoare.