• Menu
  • Menu

Ce poți vizita în Napoli

Napoli, o urbe vie, alertă, colorată, cu clădiri vechi, biserici, muzee și castele. Parcă ai fi aterizat într-un alt secol.

Castello Nuovo
A fost construit de Carol de Anjou ca o cetate medievală cu cinci turnuri. Intrarea este decorată cu elemente baroce care contrastează cu stilul medieval. Este simbolul orașului, un castel impunător, construit în 1279, pe malul mării, reședința regilor napoletani și spanioli.
În 1442, sub dinastia aragoneză, cetatea a suferit câteva modificări pentru a resita la posibile atacuri. Astăzi, castelul este gazdă de evenimente culturale și găzduiește Muzeul Municipal.

Galleria Umberto I
Este absolut superbă și amintește de Galeriile Vittorio Emanuelle din Milano. Chiar dacă nu găzduiesc magazine de lux ca cele din Milano, galeriile Umberto au o arhitectură care te impresioneaza. În centru se află un mosaic care înfățișează cele 12 zodii.

Piazza del Plebiscito
Piață publică, comunală unde se pot vedea diverse spectacole. Inițial s-a numit Largo del Palazzo pentru că se află în fața Palatulu Regal. Tot aici se află Basilica di San Francesco di Paola, iar în centru statuiile ecvestre ale lui Carol al III-lea și Ferdinand de Bourbon. A fost amenajată de cumnatul lui Napoelon, Joachim Murat, rege al celor Două Sicilii. Este cea mai mare piață din Napoli și una dintre cele mai frumoase.

Basilica di San Francesco di Paola
Coloanele de la intrare ne aduc amint de Pantheonul din Roma. La intrare sunt șase coloane ionice care dau basilicii aspectul unui templu grecesc antic. Orașul a fost colonie grecească, Neapoli însemânând “noua cetate”.

Palatul Regal
A fost construit la începutul secolului al XVII-lea de către arhitecul Domenico Fontana și a fost reamenajat de mai multe ori. A fost una dintre cele patru reședințe folosite de Casa de Bourbonîn timpul domniei lor asupra Regatul Neapolelui și mai târziu, Regatul celor Două Sicilii. Napoleon Bonaparte cucerește Neapole în ianuarie 1799 și-l numește pe cumnatul său, Joachim Murat, rege al celor Două Sicilii. Acesta este cel care reamenajeză palatul în stil franțuzesc, statuia sa aflându-se și acum pe fațada clădirii.

Gran Caffè Gambrinus
O cafenea cu o arhitectură absolut spectaculoasă, unde poți să servești o cafea napoletană și un cannioli într-un cadru baroc. Totul emană stil și clasă, iar italiencele au un bun gust care impresionează prin simplitate

Cartierul Santa Lucia
Pentru a experimenta cu adevărat Napoli dintr-o perspectivă locală, mergeți lîn cartierul Santa Lucia. Situat la vest de Piazza del Plebiscito, acest cartier are o multitudine de străzi pietruite înguste, care se lasă către mare și oferă o serie de magazine de artizanat, restaurante, cafenele și magazine.

Străzile napoletane
Străzi înguste, case vechi, rufe atârnate peste tot, măcelarii, pizzerii, ateliere de reparat scutere… Napoli.

Vomero – dealul din Napoli unde poți să urci cu funicularul să vizitezi galeria de artă medieval de la mânăstirea San MartinoCastelul Sant’Elmo si să ai o priveliște de ansamblu asupra întregului oraș.
Castelul Sant’Elmo a fost ridicat în anul 1328 și este o fortăreață medievală construită sub formă de stea cu șase colțuri. Datorită poziției sale startegice a fost folosit ca închisoare și garnizoană. Este locul de unde poți vedea cel mai bine orașul de sus, la 360 de grade.
Lungomare e promenada unde poți să faci o plimbare romantică de-a lungul mării și să admiri casele specifice italienești – cu balcoane mici, stoluri la geam și fațade sculptate.
Via Toledo este bulevardul recomandat pentru shopping

Cimitirul Fontanella – sau cimitirul sufletelor abandonate. Sunt peste 40.000 de rămășițe umane, puse una peste alta, într-o grotă enormă, în cartierul Materdei. Sunt oasele oamenilor sărmani, răpuși de ciuma din 1656, dar și a celor care nu au mai avut loc în cimitire. Se poate vizita, fără nicio taxă. Trebuie să ai doar puțin sânge rece

Portul din Napoli este locul nimerit să-ți tragi sufletul, după ce umbli ore-ntregi prin oraș. Și apoi pornești să descoperi în continuare un oraș iubit și renegat de italieni.
Castelul dell’Ovo
Este situat pe malul mării, unde se afla insula Megaride, transformată în peninsulă între timp. Acesta este cel mai vechi castel din orașul Napoli. Legenda spune că Virgiliu, cel care a scris Eneida, a ascuns un ou în interiorul castelului. Oul era depus într-o carafă de cristal, care la rândul ei, era depusă într-o cuşcă aurită. Tot legenda spune că acest ou nu trebuie să se spargă, pentru că spargerea să ar declanşa distrugerea castelului şi implicit distrugerea oraşului. Frica cea mai mare a napoletanilor în timpul celui de-al doilea război mondial era să nu cadă vreo bombă peste castel.
Muzeul Național de Arheologie
Se află într-o clădire cu o arhitectură spectaculoasă, construită în urmă cu peste 240 de ani, în partea de nord a portului. Găzduiește colecții impresionante de artefacte romane și grecești, precum și o colecție de lucrări din Pompei și Herculaneum. Printre altele, puteți admira statuete și sculpturi cu scene mitologice antice, dar și rămășițe mumificate sau măști mortuare din Egiptul antic.

Catedrala Duomo.
Este cea mai importantă biserică din Napoli. Stilul arhitectural este unul combinat și are influențe gotice, renascentiste sau baroce. Acest lucru s-a întâmplat datorită numeroaselor restuarări de care a avut parte. În catedrală se află capela San Gennaro
Catacombele San Gennaro
O lume subterană secretă care deține o cantitate imensă de detalii și căi de trecere. O rețea de tuneluri și căi de trecere căptușite cu morminte și cripte din istoria antică. Un tur cu ghid al catacombelor vă va oferi o experiență memorabilă și o adevărată înțelegere a istoriei orașului Napoli.
Basilica San Domenico Maggiore
Construită în 1324 de Frații Dominicani, este situată în centrul vechi al orașului. Se află aproape de universitate și de stația de metrou Dante. Aici se găsesc mai multe opere de artă renascentistă, sculpturi și decorațiuni impresionante. Tavanul este placat cu aur.
Spaccanapoli este strada-emblemă a orașului. Îl taie, practic, în două. Cel mai bine se observă de sus, de la Castelul Sant’Elmo

Vă mai recomand, cu tur ghidat, ce poate fi achiziționat de la recepțiile hotelurilor :
Peninsula Sorento
Peninsula este denumită după orașul său principal, Sorrento, care este situat pe partea de nord a coastei, cu ieșire la Golful Napoli. Coasta Amalfitană este situată pe latura de sud. Munții Lattari formează coloana vertebrală geografică a peninsulei. Insula Capri se află la vest de peninsulă, în Marea Tireniană. Întreaga zonă este o destinație importantă pentru turism.
Insula Capri
Se află în apropiere de Napoli, la doar două ore de mers cu barca. Este o insulă fermecătoare cu un relief deosebit și cu sate frumoase. Dacă ajungeți aici trebuie să faceți o plimbare prin cartierul Marina Grande, să ajungeți la Grota Albastră sau pe muntele Solaro.
Pompei – orașul ruină și muntele Vezuviu
Este orașul care stă sub mantaua marelui Vezuviu, care l-a distrus. Însă, partea bună a fost că, pe lângă lava fierbinte, Pompei a aruncat și cu un strat imens de cenușă, fapt ce a dus la salvarea unor ruine, care s-au conservat destul de bine de-a lungul timpului. Printre cele mai interesante locuri de văzut printre ruinele Pompeiului sunt Amfiteatrul, Casa del Fauno, Templele lui Apolo sau Jupiter. Nu trebuie uitat și orașul Herculaneum, devastat și el după erupția lui Vesuvius din 79 î.Hr. Este considerat, de fapt, un exemplu mai bine conservat decât Pompeii, și încă mai are unele din structurile sale din lemn, ramele și acoperișurile intacte.
Coasta Amalfitana + Positano
Coasta Amalfi inseamna de fapt varietatea de culori de pe coastă, natura, orașele așezate pe stânci abrupte, bucătăria locală, originală. Și mai înseamnă să înțelegi de ce este numită și „țara Lămâiei”. Descoperiți o frumusețe aparte, dacă reușiți să vizitați orașele: Agerola, Amalfi, Atrani, Cetara, Conca dei Marini, Furore, Maiori, Minori, Positano (se spune, că este cel mai frumos și plin de culoare oraș de pe întreaga coastă) Praiano, Ravello, Scala, Tramonti, Vietri sul Mare.
Toata Coasta Amalfi face parte din patrimoniul UNESCO