• Menu
  • Menu

MICROFRANCIZA FIREFLIES

Swiss Halley – Fireflies este prima și singura microfranciză în turismul on-line și care funcționează identic ca o agenție de turism clasică. La Fireflies, front office-ul îl reprezintă dezvoltatorii, dincolo agenții de turism. Există back-office, contractori, contracte, contabil, voucher, asigurare, și la unii și la alții. Unii promovează pachete turistice, alții informații cu care îți poți crea singur pachete turistice, doar unii însă îți arată cum să câștigi tu bani din turism.

Despre sistemul de franciză

Franciza este o strategie de dezvoltare a unei afaceri. Este o formă de comerț care pune în legatură un francizor – proprietar al unei mărci și deținător de know-how și un comerciant independent, care se numește francizat. Pentru proprietarul afacerii, franciza este un mod de extindere a afacerii. Pentru francizat, este o oportunitate de a deschide și a conduce o afacere sub o marca recunoscută.
O franciză se deschide atunci când francizorul autorizează un francizat să utilizeze marca și metodele sale de organizare a afacerii. Francizatul este de acord să funcționeze conform condițiilor stipulate în contract, iar francizorul acorda francizatului sprijin și asistență în deschiderea și derularea afacerii.
În contrapartidă, francizatul plătește francizorului o taxa de intrare în rețeaua de franciză (numită taxă de franciză – entry fee) și o taxă periodică (numita redevență – royalties). 
Prin taxa de intrare sunt remunerate investițiile francizorului și serviciile furnizate de acesta francizatului înaintea deschiderii activității economice în regim de franciză. Taxa periodică compensează serviciile furnizate pe toată durata contractului. Pe perioada contractului de franciză, francizorul poate controla modul în care francizatul respectă angajamentele asumate prin contractul de franciză.

Exemplu de afacere în sistem de francize: 

Prin francize, un partener – respectiv ,,Gogoașa Înfuriată”, “Fornetti”, “5 to Go”, “Profi” acordă celuilalt partener – o entitate independentă și distinctă – dreptul de a crea o „clonă” a afacerii marca ,,Gogoașa Înfuriată” în schimbul unor sume de bani.
Cu alte cuvinte, franciza este un sistem de marketing prin care francizorul dă dreptul francizatului să vânda bunuri, să presteze servicii sau chiar să producă bunuri sub marca sa. Relația dintre francizor și francizat se întemeiază pe contract.
Deși francizorul și francizatul sunt întreprinzători diferiți, interesul lor comun creează între ei o legatură permanentă și puternică. Ei sunt independenți și dependenți unul de celălalt, în același timp, pe tot parcursul relației lor contractuale.

Franciză, microfranciză, turism

Revenind la francizele în turism, bine reprezentate în România, un foarte mare impediment este acela ca agentia francizata nu poate deveni, la randul ei, agentie francizoare. Si aici, reteaua se opreste, practic intr-o singura adancime sau pe un singur nivel de adancime.
Odata cu dezvoltarea masiva a internetului, dar mai ales a vanzarilor on-line, si conceptul de francize a trebuit sa se adapteze. Posibilitatea de a ajunge pe piete foarte indepartate si foarte diferite, datorita internetului, accesul tot mai facil al populatiei la serviciile de internet, a facut din francize un model de business la indemana oricui. Iar tot datorita internetului, viteza de multiplicare a unei francize a crescut extrem de mult.
Pentru ca o franciza clasica costa foarte mult – iar multi oameni nu au acesti bani –, dar si pentru ca vanzarile on-line deja domina in multe domenii, a fost creat cel mai avansat sistem multiplicabil: franciza alternativa sau franciza celor multi sau micro-franciza. Adica, un sistem de afacere pe care orice om obisnuit, de oriunde, il poate folosi, prin cea mai puternica forma de valorificare: cresterea exponentiala prin acumulare. Doar cu un calculator, acces la internet si o determinare de maratonist.
In Ziarul Financiar din 27 ianuarie 2016, este publicat un articol: “Francize low-cost sau cum sa pornesti la drum in business cu “doar 25.000 euro”.  Si sunt enumerate o serie de francize care exista pe piata.
Avem mai jos un tabel cu franciza in turismul clasic (francize ce se adreseaza exclusiv agentiilor de turism) si micro-franciza Fireflies (care se adreseaza persoanelor fizice dar si celor juridice – un birou de rezervări de vacanțe pentru angajații unei fabrici, o firma mică, o companie de bricolaj etc.).

FRANCIZA

Agentii de turism clasice,
francizate

Micro-franciza
Fireflies

Utilizarea numelui entitatii francizoare

Da

Da

Folosirea know-how-ului si tehnologiei aferente

Da

Da

Sistemul de rezervari si suportul entitatii francizoare

Da

Da

Exclusivitate teritoriala

Da

Da

Necesitatea unui user si a unei parole de acces pe platforma

Da

Da

Sistem integrat performant pentru front si back-office

Da

Da

Folosirea site-ului comun al entitatii francizoare

Da

Da

Suportul entitatii francizoare

Da

Da

Training-ul personalului

Da

Da

Riscul pentru client este practic susţinut de entitatea francizoare

Da

Da

Mai jos urmeaza diferentele, pe care le las la aprecierea cititorilor

Plafon minim de vanzari lunare pentru francizat

Da

Nu

Entitatea francizata devine entitate francizoare

Nu

Da

Adancimea retelelor de revanzare si a entitatilor francizate

1 nivel

nelimitat

Taxa de intrare in francize, platibila o singura data.

Da. Variaza de la 1000 la 3000 euro, dar poate fi și mai mult

72 euro/an

Taxa lunara (pentru bugetul de marketing si publicitate).

Da

Nu

Investitia initiala necesara implementarii francizei, la entitatile nou infiintate
(amenajare sediu, dotare, echipamente, reţelistică, decorare)

5.000-10.000 euro dar poate
depasi si 25.000 euro

0

Redeventa lunare platita de entitatea francizata

Da. Variaza intre 300-500 euro, dar poate fi și mai mult

Nu

Turistii, clientii, pot fi francizati

Nu

Da

Turistii, clientii, pot deveni francizori

Nu

Da

   

Concluzia celor de mai sus?
Daca ai un cash indestulator, daca ai investit indeajuns in tine, daca sti foarte clar incotro te indrepti, dacă situația actuală – cu industrii întregi și servicii puternic afectate -, este propice pentru a pleca la un asemenea drum, poti porni o afacere clasică în domeniul la care te pricepi.

Ce vreau eu sa spun este faptul ca astăzi, acum, afacerile de tipul microfrancizei Fireflies sunt la indemna oricui.
Microfranciza Fireflies, in comparatie cu afacerile clasice sau francizele traditionale, necesita o achiziție de bunuri personale (vouchere, BPO-uri), nu este nici măcar o investitie. Este doar o multa munca, grea și anevoioasă, pentru ca lucrezi cu mentalitatea omului, puternic afectata de anumite dogme, de tipul “nu pot”, “nu știu”, “nu ai voie”, “râd prietenii de mine”.

Cu drag,
Dorin

Anul 2020 a fost un an complicat, la fel 2021 și 2022. Ce alternativă, ce plan B are fiecare? Eu vă propun un plan B, o alternativă legală de a obține venituri, alternativă garantată, corectă, de încredere, sustenabilă, demonstrată în cei peste 10 ani de când Swiss Halley-Fireflies este pe piața de travel on-line.
A FACE BINE, ESTE O AFACERE BUNĂ !

Lasă-le copiilor tăi atât de mulți bani încât să creadă că pot face orice, dar nu atât de mulți încât să nu mai facă nimic”.
Warren Buffett